User menu

Jordi Bonmatí, Director General Cavas Hill

Cavas Hill: L’ART DE GAUDIR LA VIDA

Cavas Hill acumula una història que es remunta al segle XVIII… Ens podria fer cinc cèntims?

Cavas Hill és el llegat de l’esperit emprenedor d’un britànic -Joseph Hill- que l’any 1761 es va instal·lar a Moja, Olèrdola, per dedicar-se inicialment a conrear la vinya. Durant generacions els seus descendents van continuar la tasca familiar. El seu net Joan va heretar el negoci del pare i va construir la masia on actualment s’ubica l’empresa i el celler, que quedava separat de la casa per una porta on encara es conserva la llinda gravada amb l’any de fundació del celler. Això era l’any 1887. Uns anys més tard, el 1924, es comencen a construir les caves històriques, formades per cinc galeries excavades en una roca tova, anomenada tapassot, esdevenint unes de les caves més singulars del Penedès.

Com podriem definir els caves que surten de les seves bodegues?

Cavas Hill elabora diferents caves pensats perquè cada moment sigui especial. El procés d’elaboració del nostre cava comença a la vinya. El punt culminant és entre agost i octubre: la verema. Cada varietat té el seu moment òptim de maduració,

i respectar el temps del cep és el primer pas d’un acurat procés d’elaboració que ens permet garantir la màxima qualitat del producte final. El primer raïm que es cull és el chardonnay, seguit del macabeu, el xarel·lo i la parellada.

Les ampolles descansaran a la històrica cava durant mesos; moltes vegades, durant anys.

Cavas Hill té dues línies de productes: Cuvée 1887, íntimament relacionada amb la Belle Époque, l’esperit festiu i l’actitud oberta, i Cuvée Panot, un homenatge

al Modernisme que tant s’identifica amb els orígens de les nostres caves.

Quina relació existeix entre la paraula panot i el Modernisme que els ha portat al nom de Cuvée Panot?

La paraula panot prové del terme francès panneau, que, entre altres coses, fa referència a una llosa usada a la construcció. Els arquitectes modernistes catalans

van dissenyar panots que van vestir les voreres de molts carrers de Barcelona, posant la seva visió artística de l’espai urbà als peus dels vianants. N’Antoni Gaudí, màxim exponent del Modernisme, va dissenyar un panot amb referències vegetals i animals,  el qual es troba a les voreres del Passeig de Gràcia de Barcelona. Per poder apreciar el disseny del panot Gaudí, s’han de col·locar un mínim de set rajoles hexagonals que, unides, descobreixen els motius marins que l’arquitecte modernista va esculpir personalment sobre les rajoles originals: un fòssil de cargol de mar, una estrella de mar i una alga. Aquest disseny del panot Gaudí es pot observar a les etiquetes i càpsules del nostre cava Cuvée Panot i és el nostre homenatge al modernisme i als orígens de les nostres caves.

Quines són les característiques del Cuvée Panot que el fa diferent dels altres caves reserva?

Tots els caves son diferents i únics. En el cas que ens ocupa, hi ha diversos aspectes que el diferencien d’altres caves. El seu cupatge, a part de les varietats autòctones de la regió del cava, Xarel·lo, Macabeu i Parellada, conté un percentatge molt significatiu de la varietat de raïm Chardonnay, varietat que, per les seves característiques, el fa molt apte per tenir llargues criances. Aquest és un cava amb una criança mínima de 15 mesos, però el que realment el fa més especial és el seu licor d’expedició, un vi blanc envellit a les barriques de roure francés de la sala Panot.

La sala Panot és el celler originari de Cavas Hill i va ser restaurada coincidint amb motiu del 130è aniversari de la reforma modernista de la façana a càrrec de l’arquitecte Antoni Pons, emblema del Modernisme al Penedès de l’època.

Fins on arriben els productes de Cavas Hill? Han conquerit ja el mercat internacional?

Cavas Hill ha tingut des de sempre una clara vocació internacional.

Ja en el primer moment, la companyia va començar a exportar els seus vins arreu del món, conservant també un important mercat a Catalunya i a la resta de l’estat espanyol. Els nostres caves i vins es poden trobar a països comn Alemanya, Gran Bretanya, Bèlgica, Holanda, Noruega, Estònia, Letònia, Polònia, Finlàndia, Rússia, Japó, Xina, Estats Units, Canadà i  Mèxic, entre d’altres.

 

www.cavashill.com