Ferran Teixes, gerent de l’Escola Sant Nicolau
“Som una escola que cuida les persones, els valors, la innovació i les llengües”
Fa més de 60 anys que l’Escola Sant Nicolau de Sabadell du a terme un projecte educatiu diferent i innovador. Per conèixer-lo amb més detall, en parlem amb el seu gerent, Ferran Teixes.
Quins són els orígens de l’Escola?
L’any 1955, un grup de famílies de Sabadell van decidir impulsar un tipus d’educació per als seus fills que fos una alternativa a l’escola que hi havia a l’època, que era, o bé l’escola pública franquista, o bé la privada de caire religiós. Van anar a l’escola Betània de Barcelona i van convèncer una docent del centre per posar en marxa el projecte del que avui és l’Escola Sant Nicolau que, aleshores, s’inspirava en la pedagogia més innovadora dels anys 20 i 30.
Com es defineix el centre?
L’Escola Sant Nicolau és una escola actual, catalana, laica i innovadora que ofereix a cadascun dels seus alumnes una atenció personalitzada i individualitzada. Actualment cobrim totes les etapes des dels cero als 18 anys i som dels pocs centres a Catalunya que tenen concertat també el Batxillerat, amb el corresponent estalvi econòmic per a les famílies.
Quins elements fan que parlem d’una escola singular?
Des d’un bon començament, els impulsors del centre van voler que Sant Nicolau fos una escola oberta, de qualitat i que donés resposta a les necessitats de la societat en tot moment. Sant Nicolau pertany a una associació de pares i mares, tanmateix, la direcció de l’escola està plenament professionalitzada i són els pedagogs i mestres els encarregats de la seva gestió escolar.
Defineixen el seu projecte pedagògic a partit de quatre eixos fonamentals d’actuació.
Sí. El nostre projecte pedagògic s’emmarca en un procés de millora contínua que ha demostrat ser capaç d’assolir uns excel·lents resultats a nivell humà i acadèmic. Per aconseguir que aquest projecte avanci tenim quatre pilars al voltant dels quals gira tot el que fem. Aquests són: les persones, els valors, la innovació i les llengües. Oferim una atenció molt personalitzada a cada alumne i això ens permet observar i identificar les seves necessitats formatives. Tenim un departament d’orientació psicològica i de logopèdia molt potent, per exemple. El nostre segon pilar, el dels valors, té, entre les seves prioritats, l’educació emocional i social, per tal que els alumnes aprenguin a viure segons uns valors de convivència, solidaritat i respecte.
Pel que fa a la innovació, a totes les etapes formatives treballem aspectes com la competència digital, el desenvolupament de la creativitat o la capacitat de resoldre problemes i de treballar en equip. Com a exemple, cal dir que tenim un projecte de robòtica i programació que va des de P3 fins a Batxillerat que s’està valorant com un referent entre les escoles del país. Amb tot això, però, no descuidem els aspectes humanístics i artístics en el procés formatiu dels nostres alumnes.
I les llengües?
En matèria d’idiomes, treballem la competència tant en castellà com en català, que és la nostra llengua vehicular, i potenciem el domini de l’anglès, amb excel·lents resultats tot i no ser una escola internacional. Això es deu al fet que no només fem anglès a l’assignatura corresponent, sinó que el fem servir també per d’altres matèries i activitats amb plena normalitat. A més, fomentem el coneixement d’una segona llengua estrangera a escollir entre francès i alemany.