Look Inside
L’educació emocional integrada a l’itinerari formatiu de Dominiques
La Fundació Educativa Dominiques de l’Ensenyament ha engegat als seus centres un programa d’educació emocional que, anomenat Look Inside, pretén reforçar la tasca que des de fa diversos anys porta a terme en aquest sentit.
Look Inside és la plasmació en un programa concret d’una manera de concebre la formació integral que sempre hem cuidat a tots els nostres centres i que forma part de la filosofia de la institució», explica la Laia Mestres, formadora d’Educació Emocional, Intel·ligència Emocional i Neuroeducació i col·laboradora del GROP (Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica) de la Universitat de Barcelona. Ella, juntament amb l’Anna Prats, responsable de l’Equip d’Interioritat i Educació Emocional de l’escola Dominiques Barcelona, han estat les encarregades de desenvolupar i planificar un programa transversal que cobreix tot el període formatiu de l’alumnat a l’escola.
Impuls emocional
L’objectiu de Look Inside és, segons ens expliquen les seves responsables, «proporcionar als alumnes les eines necessàries per assolir competències emocionals completes a diversos nivells, començant per la relació de l’alumnat amb els seus processos emocionals i amb ells mateixos i continuant per la seva relació amb els altres i amb la vida». Per aconseguir-ho, el programa consta de 15 hores per curs on professorat i alumnes treballen plegats, un itinerari que comença a P3 i acaba quan els estudiants finalitzen el batxillerat.
Mireia Moretones és mestre de quart d’ESO a Dominiques Barcelona i valora molt positivament l’efecte de Look Inside després d’uns mesos de funcionament: «ens ha permès disposar d’eines que fan possible una relació millor entre tots i un important avenç en el matèria emocional, i no només pels alumnes, sinó també pel professorat. En aquest sentit, destacaria com a exemple el ‘mesurador d’estat d’ànim’ creat al centre i que és la primera eina de reflexió que fan servir els alumnes».
Visió integral: alumnes i família
L’eficàcia de Look Inside no hagués estat la mateixa sense la implicació de dues de les quatre potes que conformen la comunitat educativa. Si el centre i el professorat han apostat fermament pel programa, tant els alumnes com les famílies hi han apreciat també les avantatges. Eva Pellejero porta els seus fills al centre i assegura que «des que es va posar en marxa el programa he notat una evolució emocional en ells, fins al punt que noto que tenen mecanismes que els permeten tenir més confiança en ells mateixos i en la manera d’afrontar el seu estat anímic». En la mateixa línia s’expressa Edgar Fitó, alumne de quart
d’ESO, qui explica que «les sessions ens permeten a tots aprendre a gestionar i a controlar com experimentem les emocions; hi ha alumnes que ho necessiten més i d’altres menys, però l’experiència està sent molt bona».
De cara al futur, tant la Laia Mestres com l’Anna Prats coincideixen a afirmar que «amb Look Inside volem continuar millorant el nivell de competència emocional de docents i alumnes i treballar també amb les famílies perquè n’estem convençudes que aquesta tasca repercuteix en el desenvolupament humà de tota la comunitat educativa i en la millora del nostre entorn.