User menu

La sinistralitat mortal a les carreteres de Girona no varia respecte a 2016

En número de ferits greus en accidents de trànsit disminueix i passa dels 170 de l’any anterior als 110 al 2017

Segons les dades del Servei Català de Trànsit, la sinistralitat mortal a les carreteres de les comarques gironines es manté el 2017 respecte a l’any anterior, amb 47 víctimes. Tot i aquestes dades, Girona ha viscut un dels primers inicis d’any més tràgic a les carreteres, amb vuit persones mortes en accidents, fins al 14 de març.

 

Motoristes i ciclistes

Pel que fa al conjunt de Catalunya, l’any passat van morir a les vies interurbanes 169 persones, un 9,1% més que el 2016. I es va incrementar el número de víctimes mortals a les províncies de Barcelona i Lleida, i van baixar a les de Tarragona. Del total de víctimes mortals, 46 eren motoristes i 11, ciclistes.

Si ens fixem en les vies urbanes, la sinistralitat ha augmentat un 3,9%, amb 80 víctimes mortals de les que 29 eren vianants, 26 eren motoristes i dos eren ciclistes. Malgrat l’increment de la mortalitat del darrer any, la tendència de la sinistralitat viària segueix a la baixa a Catalunya respecte a l’any 2010, quan es van registrar 339 víctimes mortals.

Quant als ferits greus, hi va haver un descens a la província de Girona, passant dels 170 del 2016 al 110 de l’any passat. El total de ferits greus a Catalunya durant 2017 va ser de 1.742 en accidents de trànsit a la xarxa urbana i interurbana de Catalunya, un 5,3% menys que l’any anterior.

Per altra banda, Girona és una de les províncies espanyoles on han crescut els accidents lleus, segons un estudi d’UNESPA, l’Associació Empresarial de l’Assegurança, que la situa en la setzena posició.  Les distraccions es mantenen com a principal factor concurrent com a causa dels accidents mortals a les carreteres catalanes, amb un repunt del 4,5% respecte al 2016. Les  infraccions dels conductors i l’excés de velocitat són els altres factors que figuren en la sinistralitat mortal registrada el 2017.

Segons Trànsit, el factor humà representa el 90% de les causes d’accident mortal a les vies interurbanes, amb un repunt del 4,5% de les distraccions.

I sobre el tipus d’accident mortal, les col·lisions frontals s’incrementen en més d’un 50% i representen un terç del total d’accidents mortals. L’altre terç han estat per caigudes o sortides de via.

 

Canvis en l’examen

A tota Espanya, la xifra de morts en accidents de trànsit ha pujat i s’ha situat en 1.200 persones mortes en 1.067 accidents, una de les pitjors xifres en cinc anys. Per això des de la Direcció General de Trànsit (DGT) s’ha anunciat un paquet de mesures per reduir els accidents, entre les quals hi ha a una nova Llei de trànsit i seguretat viària, la reforma dels exàmens que incloguin imatges reals de trànsit i no només preguntes tipus test, i la revisió del carnet per punts. La DGT també vol reduir el 40% de candidats que es presenten a la prova pràctica sense haver trepitjat una autoescola.