User menu

Augmenta un 1% la matriculació de vehicles a Girona l’any 2017

L’increment en el total de Catalunya és del 7%, amb 190.480 unitats venudes

Creixen les matriculacions de vehicles a Girona. Durant 2017 es van matricular a la província 16.303 vehicles, un 1% més que l’any anterior. Una xifra inferior a l’obtinguda pel total de Catalunya, que ha vist augmentar un 7% el número de matriculacions durant el 2017 respecte a 2016, segons les dades de les associacions de fabricants, Anfac, concessionaris, Faconauto, i venedors, Ganvam.

El creixement és fruit de l’activitat d’empreses i empreses de lloguer de vehicles, que han registrat taxes interanuals de creixement del 12,8% i del 9,2% respectivament. La compra de cotxes per part de privats s’ha incrementat un 4,4%, tot i que la patronal adverteix que la mitjana del parc privat és de 12 anys, la qual cosa fa que els vehicles siguin més contaminants i menys segurs.

 

Aposta per la sostenibilitat

Per altra banda, el mateix informe afirma que els cotxes de gasolina (el 49,2% dels venuts) han superat els diésel (el 43,6%) a Catalunya. Però apunta que els vehicles que es mouen amb tecnologies alternatives, ja siguin elèctrics, de gas o híbrids, segueixen a l’alça: el 2017 es van vendre 12.233 vehicles híbrids, un 71% més que l’any anterior.

A les comarques gironines, segons Anfac, la matriculació d’híbrids es va disparar un 56% en onze mesos. De gener a novembre de 2017 se’n van vendre 1.015, mentre que en el mateix període de l’any anterior la xifra es va quedar en els 650. Pel que fa a venda de vehicles elèctrics en els onze primers mesos de l’any, la xifra se situa en les 105 unitats, gairebé el doble que en el 2016.

Les darreres dades d’Anfac demostren que la tendència a l’alça dels cotxes híbrids i elèctrics no és una moda. El passat mes de febrer, les matriculacions d’aquest tipus de vehicles ja van sumar 6.182 unitats a tota Espanya, un increment del 42,7% respecte al mateix període de 2017. I l’acumulat en els primers mesos de l’any és de 13.097 vehicles matriculats. De total, entre gener i febrer es van matricular 1.753 unitats elèctriques i 11.344 híbrides. 

CANVIS A LA ITV AL MAIG

El proper mes de maig s’implementaran els canvis en la revisió de la ITV. Una de les principals novetats és la prova de diagnosi que es farà en cada inspecció tècnica, i que contribueix a augmentar la seguretat a la carretera i a preservar el medi ambient.

La prova consisteix en una lectura de la centraleta del vehicle mitjançant un ordinador que es connectarà al port de diagnosi del vehicle, conegut com OBD. Es tracta del sistema que utilitzen tots els vehicles i que permet analitzar els seus paràmetres: llegir  la seva memòria d’avaries i descobrir possibles manipulacions, com les referents a emissions contaminants. Actualment, molts dels vehicles que circulen contaminen més del que és acceptable i es troben diferències de fins al 56% entre les emissions reals i les homologades, expliquen des de Certio. Amb la prova de diagnosi, els tècnics podran saber si els sistemes anticontaminació treballen adequadament o han estat neutralitzats. També els permetrà llegir la memòria d’errors del vehicle a través de la unitat de control electrònic, per detectar possibles errors en el motor;  i evitarà que es manipuli o eliminin els testimonis lluminosos que indiquen les avaries.