User menu

Cooperativa d’Artesa: 60 anys al servei de la pagesia

Fa seixanta anys, 82 agricultors de la zona d’Artesa de Segre, a La Noguera, preparaven la construcció d’una nova cooperativa que permetés agrupar serveis i produccions per a poder així valorar millor els seus productes agraris.

Al maig de 1958, finalment es fundà la Cooperativa d’Artesa de Segre, el referent que ha acompanyat i potenciat el desenvolupament agrari i ramader de la comarca, contribuint així a l’equilibri territorial d’una manera decisiva. Actualment dóna servei a 1.137 socis de La Noguera, Pallars Jussà, Segarra, Urgell i Alt Urgell, principalment.

Durant aquests anys la Cooperativa ha anat creixent, sempre mantenint uns principis que han marcat la seva trajectòria: capacitat de treball, ètica i professionalitat, tot per a donar el millor servei al soci, al territori i per tant, a la societat.

L’activitat principal és la producció de pinsos compostos per alimentació animal (porcí, sobretot), que es du a terme a la moderna fàbrica (foto). Com a complement, es comercialitzen animals, es gestionen granges, es dóna servei tècnic i sanitari, tant veterinari com mediambiental i de gestió de residus ramaders, i es venen productes veterinaris des de  la farmàcia... També s’ofereixen tot tipus de serveis i subministraments per a l’agricultor a través de la Secció Agrària (adobs, gestió de la fertilització, fitosanitaris, llavors, tràmit d’ajudes agràries, recollida cereal). Altres àrees de negoci són: el celler, la benzinera, la comercialització de biomassa, els serveis de gestoria, i la corredoria d’assegurances.

Ara la Cooperativa d’Artesa encara el futur amb una nova força, estimulant l’economia cooperativa en tots els nivells de relació comercial, creant xarxes que permetin d’una manera eficient assolir un preu just per al productor, un respecte al medi natural i la qualitat i seguretat alimentària per al consumidor.

 

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA

Recentment s’ha iniciat un ambiciós pla de promoció i desenvolupament de la producció ecològica, amb l’ànim d’aconseguir nous valors afegits i donar una oportunitat de viure de la terra i al territori a un número important de pagesos i ramaders. Agafant com a motor el projecte Porc Eco, s’espera pel 2020 tenir una base agrària ecològica important per a produir el cereal i farratge necessari per a la fabricació de pinso ecològic. Paral•lelament, s’impulsarà la producció ecològica per a consum humà. 

 

PRODUCCIÓ LOCAL

Un altre eix important de l’estratègia de futur és procurar que el valor que generi el camp es quedi a la comarca. Per això es fomenta  una participació activa en diversos fronts: bancs de terres, diversificació de cultius, recolzament per l’aprofitament dels regadius del Segarra-Garrigues, gestió eficient de la fertilització, promoció del cultiu d’hortícoles, plantació de festucs (acord amb grup Borges), etcètera. 

 

CELLER DEL MONTSEC

L’elaboració de vins ha estat lligada amb la Cooperativa d’Artesa des del seus propis inicis, essent de fet el motiu inicial de la seva creació, quan un grup de viticultors de la comarca van construir el celler vell, de tines de ciment i trulls soterrats.

L’impuls que va donar la Denominació d’Origen Costers del Segre (la qual va promoure la Cooperativa d’Artesa), l’envasament de vins i la modernització de les plantacions, va portar a la construcció d’un nou celler a finals del segle passat.

La situació privilegiada de les vinyes -entre 400 i 700 metres d’altitud a les faldes del Montsec-, els sòls calcaris i pobres en matèria orgànica, i un microclima  especial que allarga la maduració del raïm, donen als vins un caràcter únic: intensos i estructurats, els negres; àcids i aromàtics, els blancs.

Les varietats principals són: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Ull de Llebre, Macabeu. Els acurats cupatges ens donen excel•lents brous de l’any: Castells d’Artesa, Montsec i Symer, cadascun amb els seus matisos. De les botes de roure de la sala d’envelliment surt el criança Deliris.

 

www.coopartesa.com