User menu

Glòria Fernández Directora Acadèmica de l’Escola Superior de Disseny ESDi

ESDi: Primera universitat de Catalunya per estudiar disseny segons el rànquing del BBVA

L’Escola Superior de Disseny ESDi (www.esdi.es), centre adscrit a la Universitat Ramon Llull, forma a professionals en el camp del disseny des del 1989. Actualment ofereix formació universitària en Disseny en 6 itineraris curriculars: Moda, Gràfic, Interiors, Audiovisual, Producte i Integració Multidisciplinària (Gestió del Disseny). En parlem amb la Dra. Glòria Fernández, Directora Acadèmica del centre, amb seu a Sabadell.

Primera universitat per estudiar disseny a Catalunya segons U-Ranking del BBVA. A què es deu?
Hi ha un element clau i es la seva experiència en formar dissenyadors, que ve donada per la metodologia docent, un excel•lent claustre de professorat (professorat que combina la docència amb la investigació i que és referent en el món professional), a més dels grans equipaments i infraestructures dels que disposa l’ESDi.

I, quin és ara el següent pas?
Ser presents en els rànquings esdevé, sense dubte, una recompensa fruit de més de 25 anys de treball.  Però, l’objectiu no és estar en un rànquing sinó que els nostres alumnes surtin amb feina. Actualment estem en una bona línia: el 90% dels nostres graduats estan treballant al acabar la carrera. A més a més, des del curs passat i com a iniciativa de la Fundació per l’ESDi estem potenciant, també, els estudis en Formació Professional a través de la nostra escola EFPA (www.efpa.cat) i EATM (www.eatm.com). 

Vau ser la primera universitat a l’Estat espanyol en impartir el Grau Oficial en Disseny. Com ensenya el disseny l’ESDi?
Busquem que els nostres graduats dominin les eines professionals específiques i els coneixements necessaris per exercir com a dissenyadors en el panorama actual i en el futur, que tinguin una actitud proactiva, que treballin des de primer curs en projectes vinculats a l’empresa i, sobretot, que aprenguin a desenvolupar un disseny que s’adapti a les necessitats reals de l’usuari.

I aquest disseny on s’aplica?
Tot al nostre voltant ha estat dissenyat per algú, des de la cadira on seiem fins a la indumentària que portem. El disseny ens envolta, ens diferencia i ens destaca. El món està canviant constantment i el disseny esdevé una eina clau en aquest canvi, raó per la qual estem configurant tota una sèrie de nous estudis que donen resposta a nous perfils professionals vinculats al disseny.

I quins són els nous estudis?
Aquells vinculats a les professions emergents i a les demandes del mercat presents i futures on el disseny és cabdal: Smart Products, Smart spaces, Teixits intel•ligents, Experiència d’usuari, Gestió del disseny, etcètera.

Tanmateix, graduar-se a l’ESDi té una diferenciació important. Els nostres estudis ofereixen poder graduar-se en el Grau oficial en Disseny i, com a novetat, poder obtenir també un títol propi dins el mateix itinerari que permeti a l’estudiant una major especialització dins el seu sector. 

Teniu bons exemples de professionals dins el sector del Disseny que han sortit de l’ESDi?
En aquests 25 anys de trajectòria són molts els dissenyadors que estan evidenciant la seva capacitat professional. Però per no allargar-me i posar-ne un únic exemple agafaré un cas d’èxit de la darrera promoció, el del graduat Enric Martí, escollit millor dissenyador emergent a la 080 Barcelona Fashion. De fet, cada any tenim bona representació dins els millors premis de disseny que se celebren amb nominats i premiats als Premis Laus de Gràfic o a la Medalla ADi de producte, per exemple.